Verdensmesteren i Skyrunning
fredag 02. september 2016 07:22

Stian Angermund-Vik er en populær og omsvermet mann denne ettermiddagen på Skansemyren. Han er omringet av en flokk unge jenter idet Stoltzens utsendte ankommer stadion denne sensommer solskinnskvelden. Det er ikke rart Stians meritter denne sesongen tatt i betraktning. Likevel skyldes dette nok minst like mye hans jordnære og hyggelige vesen. Han er blid, positiv og byr mye på seg selv.

 

Det er en fornøyelse for Stoltzens utsendte å intervjue årets Norges- og Verdensmester i motbakkeløping. Varegg er heldige som har Stian i klubben, og mesteren på sin side skryter av alle ressurspersonene i idrettslaget. Det aller meste har gått stang inn for denne smilende mannen i år. Stian deler raust av sin kunnskap og erfaring, og forteller ivrig om fine treningsruter i fjellet. Alle seirene til tross, så er det naturopplevelsene og turene han trekker frem som viktigst. Stian jobbet faktisk tidligere som koordinator i aktivitetsavdelingen i DNT før han begynte i sin nåværende jobb i Drevelin ortopedi. 

Du har vunnet et suverent antall motbakkeløp i år! Gratulerer med fantastiske seire i Gullfjellet opp, NM, VM i skyracing både på vertikal og maraton distanse, Tromsø Skyrace.. ja listen er mye lengere enn jeg ramser opp her. -Takk!

Hvordan har du klart å komme i denne formen? -Målet denne sesongen har hele tiden vært VM løpet. Jeg har trent mot Verdensmesterskapet siden i vinter når jeg ble klar over at det skulle være VM i år, og bygde opp en skikkelig formtopp til det løpet.

Hvor lenge har du drevet med motbakkeløping? -Første motbakkeløpet jeg var med på var Stoltzen Opp som 15 åring i 2001, og jeg har vært med der jevnt og trutt siden. Jeg begynte for alvor å trene motbakkeløping for ca. 6 ½ år siden når jeg flyttet til Bergen.

Hvor mange økter i uken trener du gjennomsnittlig? -Det varierer veldig, alt fra fem til tolv økter i uken.

Har du noe teknisk fokus når du løper? -Ja, absolutt. Jeg fokuserer selvfølgelig ikke på teknikk på alle økter, men det gjelder å kunne variere løpesteget i forhold til terrenget. Jeg bruker å finne forskjellige typer terreng for å trene på ulike tekniske kvaliteter, alt fra det å løpe i steinur på en effektiv måte til det å øke farten etter at jeg har forsert et bratt og tungt parti. Styrken min er i de bratte partiene, det var der jeg avgjorde VM i år. Jeg har fortsatt en del å gå på når det gjelder å forsere bratt terreng når jeg løper i utforbakke.

Hvilken type løpetrening liker du best?  -Rolig langtur. Jeg tror det alltid har vært denne typen trening jeg liker best, i fjellet vel å merke!

Er det en løpetur du vil anbefale? -Ja, en fin tur med sentrum som utgangspunkt er: opp Blåmannen, ned Svartediket, opp Ulrikseggen til toppen av Ulriken og så ned igjen til byen.

Hvilken type treningsøkt løper du oftest? -Rolig langtur. Liker å tenke på løpingen som lystbetont, at det ikke er noe jeg må gjøre. Beina styrer ofte rutevalget underveis, sier han med et smil. På ca. halvparten av øktene mine har jeg ikke bestemt meg for ruten på forhånd.

Hvor mange kilometer i uken løper du i gjennomsnitt? -Hakke peiling, det aner jeg virkelig ikke. Mitt fokus er heller på høydemeter. I fjor bikket jeg tusen høydemeter i snitt per dag. Jeg ligger an til minst et slikt snitt i år også. Virkelig imponerende!

 

 Foto: Phillip Reiter

Hva tenker du om intensitet? Trener du mye rundt terskel? -Intervaller kjører jeg på terskel, men jeg er ikke like flink på O2- treningen. Jeg løper ikke med pulsklokke fordi jeg ikke liker følelsen av å ha noe rundt brystet.

Hva motiverer deg til å holde på med motbakkeløping? -Naturopplevelser. Noe mer? Nei, det har blitt slik at jo mer jeg løper desto mer betyr turene for meg.

Hvilket utbytte får du utav å holde på med motbakkeløping? -Igjen naturopplevelser, det er så mye, det er alt egentlig; mosjon, helse, venner og høyere forbrenning slik at jeg kan spise enda mer god mat. Løpingen gir overskudd og livsglede!

Hva gjør du for å toppe formen? -Planlegger og periodiserer treningen nøye.

Fokuserer du noe på skadeforebygging? -Motbakkeløping gir jo en variert belastning på ulike typer underlag. Dette i seg selv er skadeforebyggende, men jeg har begynt å gjøre yogaøvelser spesielt utviklet for løpere (https://www.youtube.com/watch?v=of2spyCtUkw). Disse øvelsene hjelper meg med kroppsholdningen, samt at jeg får strekt ut muskulatur i rygg og hamstrings som ellers kan bli litt for kort. Dette gir meg et bedre fotisett, og dermed bedre kraftoverføring i fartsretningen. Ellers tror jeg at det er viktig å trene variert i ung alder, og husker med glede tilbake på Allidretten jeg var med på som barn, hvor vi fikk prøve en ny idrett hver uke.    

Og hva spiser du helst før et viktig løp? -Mye! Vel, lite samme dagen som jeg skal løpe type løp som Stoltzen Opp. Da går det i kjedelig mat som brød med syltetøy, og jeg spiser meg ikke skikkelig mett. Det er kjedelig å bo på hotell og bare se på de gode frokost buffetene! Jeg har noen litt vonde erfaringer med müsli for tett innpå løp, har vært nødt til lure meg vekk og gjødsle buskene på fjellet, også i konkurranse en gang. Men i hverdagen spiser jeg mye slik kornblanding som både er rimelig, sunt og enkelt. Dagen før jeg skal konkurrere spiser jeg meg ofte god og mett, men kanskje ikke kjøtt som kan være noe tungtfordøyelig. Kjæresten min Elisabeth og jeg koser oss gjerne sammen med noe god hjemmelaget mat kvelden før en konkurranse.

Vi avslutter med å ta gruppebilder i kveldssolen på Skansemyren med kretsen av unge beundrerinner i Varegg rekrutt, som alle helst skulle tatt en selfie med Stian. Takk for et inspirerende intervju!

 Tekst og foto: Njål Larry Kvendseth     

  

 

 

 

  


 

StoltzeBilder

Stoltzekleiven Opp 2024

Neste arrangement går fredag 27.9 og lørdag 28.9.2024

 

Mest lest

Samarbeidspartnere

StoltzeLauget

 

  

 
lplabbet logo_190px
 
  
 
 
abb-188
 
 
  
 

 

Arenareklame

 
 

 

tannlege-rogne

 

 

ForsyningsLauget

forsynings sponsorer_010614

 

 

 AfterStoltz 

 

 

Vi er alltid på jakt etter nye samarbeidspartnere. Ta kontakt med oss på e-post StoltzeSponsor@gmail.com eller på telefon: Carl Eilert Macody Lund (924 45 531) - Owen Westergård (906 15 850)