Trening frem mot Stoltzekleiven Opp 2016 - Tips fra Joel Dyrhovden
mandag 30. mai 2016 23:29

 Joel Dyrhovden kan vise til flere meget sterke tider i Stoltzekleiven Opp, og satt blant annet personlig rekord i 2014 på 8:34! Under deler den allsidige løperen av sin erfaring og gir tips til trening du kan begynne med allerede nå. Løplabbet Bergen arrangerer også kurs med Joel Dyrhovden og fjorårsvinner Eli Anne Dvergsdal som instruktører. Se nederst i saken for mer informasjon om kurs og påmelding.

 

W:\Fellesmappe\Markedsføring Alle\logo, farger, fonter\Löplabbet logo web\Löplabbet_logo_800px\Löplabbet_logo_800px.jpg

 

 

 

 

Hvordan komme i god form til Stoltzekleiven opp 2016? Siden vi responderer ulikt på trening er det ikke et enkelt spørsmål å svare på. Jeg vil likevel prøve å gi noen gode råd med utgangspunkt i den erfaringen jeg har gjort meg de siste årene.


Noe av det viktigste man kan gjøre for å komme i generelt god form er å ha kontinuitet i treningen. Stadige avbrekk uten trening vil gi en negativ formutvikling. Det er også bedre å ha flere korte økter i uken enn én lang økt. Det beste er om man får gjennomført en kort økt hver dag/annenhver dag – det vil si minimum 20-30 minutter med aktivitet hver dag.


For å bevare kontinuiteten over lengre tid er det viktig  at man klarer å holde motivasjonen oppe. En viktig faktor som spiller inn på motivasjonen er å ha et mål å jobbe mot. Eksempel på mål kan være at man ønsker å løpe under en viss tid i Stoltzen, at en ønsker å gjennomføre Stoltzen uten pauser underveis, eller ”bare” delta i konkurransen.


Tidlig i en treningsperiode kan det være smart å gjennomføre en kort analyse av hvordan formen er nå, slik at man har et utgangspunkt å jobbe videre med. En måte å finne dette ut på er å gjennomføre et testløp i konkurransetraséen. Utover i treningsperioden kan man utføre nye tester for å se om man har fått fremgang.  


Så til det viktigste. Hvordan bør treningsøktene legges opp? Det er svært viktig å skille mellom de harde og rolige øktene. Dette er spesielt avgjørende dersom man har mer enn tre økter i uken - tre økter er slik jeg ser det et minimum. En vanlig feil mange gjør er å trene med høy intensitet på nesten hver eneste økt. Da får ikke kroppen nok tid på seg til å bli restituert. I lengden vil dette føre til at treningen fort blir et slit og at fremgangen stopper opp.


Dersom du trener flere enn tre økter i uken, vil jeg anbefale at to av øktene inneholder høyere intensitet. Resten av øktene bør ha lav intensitet (regel for lavintensitetstrening: kunne holde en normal samtale uten å bli særlig andpusten). I prinsippet bør de rolige øktene være såpass rolige at de fungerer som en slags restitusjonsøkt til de harde øktene. Dersom man løper med pulsklokke, bør man ikke ligge over 75% av makspuls.


De harde øktene bør også ha varierende intensitet. Jeg vil anbefale å ha én hardøkt med svært høy intensitet (90 – 100% av makspuls), kombinert med en hardøkt med middels høy intensitet – det vil si en puls på omtrent 80-85% av makspuls.


Øktene med svært høy intensitet bør være intervaller. Lengden på hvert intervall bør ikke overstige fire minutter, og pausene bør være på ca. 75 % av intervalltiden. Det viktigste med slike økter er å presse kroppen hardt, slik at man får kjent på den følelsen man har underveis når man løper Stoltzekleiven Opp. Intervallene bør gjennomføres i motbakke – for eksempel oppover mot en fjelltopp eller i selve Stoltzetraséen. Dersom intervalltiden er mer enn 2 minutter, ville jeg ikke løpt intervallene i Stoltzetraséen, siden beina da blir for ”stive” til å holde intensiteten oppe.

Personlig har jeg god erfaring med å kjøre 4-5 intervaller oppover en bratt skogsveg, hvert på 3-4 minutter, med innlagt 3 minutter pause mellom intervallene. Pausene er såpass lange at jeg klarer å holde høy intensitet på alle intervallene. Økten gjør vondt, men ut i fra egne erfaringer er dette en kjempegod økt for å komme i god ”Stoltzeform”. For å klare å holde intensiteten oppe underveis fokuserer jeg på å løpe med høy frekvens. I tillegg setter jeg meg små delmål underveis. Jeg har god erfaring med å kjøre slike økter i samme løype hver gang. Da får jeg mulighet til å sammenligne tidene fra gang til gang, og på den måten få en god oversikt over formutviklingen.


Dersom man ønsker å ha en tøff økt i Stoltzekleiven Opp-traséen, har jeg god erfaring med å kjøre drag på ett minutt, med 45 sekunders pause mellom dragene. Dragene gjentas til man er på toppen. Her er det viktig å hele tiden fokusere på å holde frekvensen oppe.


På øktene med middels intensitet har jeg god erfaring med ha lengre drag. En vanlig økt for meg er å varme opp i 20 minutter. Så øker jeg farten i 20-40 minutter der pulsen ligger på omtrent 80 % av makspuls. Til slutt har jeg 10-20 minutter med rolig løping. Disse øktene kjører jeg som regel i motbakke eller i kupert terreng. Det er viktig å ikke bli for ivrig, men holde seg på den rette intensiteten. En tommelfingerregel er at man skal klare å utveksle korte setninger med sidemannen underveis.


Til slutt vil jeg minne om at det tar tid å bygge en god form. Start oppkjøringen mot løpet allerede nå før sommeren starter. Da har du god tid til å heve formen. Husk også å hele tiden ”lytte” til kroppen. Har du lite overskudd må du ikke være redd for å ta noen fridager.


Håper du får en god oppkjøring! Og husk at det aller viktigeste er å ha det gøy på veien mot målet!


Lykke til med treningen!

 

Joel Dyrhovden


Løplabbet Bergen holder løpekurs i Stoltzen, der du kan få en god treningsøkt sammen med gode råd om teknikk i den spesielle traseen. Instruktører er Joel Dyrhovden og Eli Anne Dvergsdal. De 5 første som melder seg på kurset får et gavekort, verdi 300kr som kan benyttes på Løplabbet. For mer informasjon om kurset, følg linken https://www.loplabbet.no/stoltzen


 Joel Dyrhovden før målgang under Stoltzekleiven Opp 2015

 
 
 

StoltzeBilder

Stoltzekleiven Opp 2024

Neste arrangement går fredag 27.9 og lørdag 28.9.2024

 

Mest lest

Samarbeidspartnere

StoltzeLauget

 

  

 
lplabbet logo_190px
 
  
 
 
abb-188
 
 
  
 

 

Arenareklame

 
 

 

tannlege-rogne

 

 

ForsyningsLauget

forsynings sponsorer_010614

 

 

 AfterStoltz 

 

 

Vi er alltid på jakt etter nye samarbeidspartnere. Ta kontakt med oss på e-post StoltzeSponsor@gmail.com eller på telefon: Carl Eilert Macody Lund (924 45 531) - Owen Westergård (906 15 850)